• Afbeelding 1

Averechts steunt Stichting Telluris

fooi.jpgIn maart en april is je door ons verdubbelde fooi naar Stichting Telluris gegaan. Deze Belgische organisatie steunt met diverse projecten de inheemse Munda stammen in India.

 

Op maandag 11 mei wordt door deze Stichting een informatie-avond georganiseerd in Café Averechts. Je kunt dan alles horen over waar dat geld nou terechtkomt...

 

Telluris India is een Belgische organistatie die de inheemse Munda stammen helpt in de provincie Jharkhand in Noord India. Deze stammen vallen binnen de Adivasi kaste en zijn de oorspronkelijke bewoners van deze regio. Hun cultuur en leefwijze dateert van voordat het Hinduisme in India ontstond, ca. 5000 jaar geleden. De natuur is alles voor deze stammen; ze hebben een natuurreligie en daarbij vereren ze de natuur rondom hun.


Omgeven door dominante culturen van het Hindoestaanse kastensysteem enerzijds en de voortdenderende modernisering en industrialisering anderzijds, dreigen zij hun leefgebied en manier van leven te verliezen. Lokale corruptie heeft industrialisering, mijnbouw en houtkap vrij spel gegeven en de bossen zijn al voor 70% verdwenen. Met alle gevolgen van dien: erosie (waterproblemen en verarming van de grond), droogte en het verdwijnen van planten- en diersoorten en houtschaarste!

Het bos biedt ecologische diversiteit, levens- en geneesmiddelen en bescherming voor erosie. De Munda zijn kleinschalige landbouwers en hebben het bos daarom hard nodig.
Telluris helpt de stammen bij het planten van nieuwe gewassen en medicinale planten, het graven van waterputten, kennis over bio-farming en andere projecten die te maken hebben met hun leefomgeving. De Munda stammen kunnen zelf bepalen in welke natuurlijke voorzieningen ze geholpen willen worden i.p.v. dat er voor ze gekozen wordt zoals dat bij vele NGO's gaat. Dorpsbewoners komen bij elkaar om te overleggen, zich te verenigen en elkaar te motiveren om de gestelde doelen te halen en Telluris helpt hun bij het verwezenlijken hiervan. Bijna alle medewerkers van Telluris die met de Munda werken zijn zelf Munda, opgeleid door Telluris. Bij Telluris draait het om mensen deel uit te laten maken van een uitwisseling waar bij iedere interactie kennis overgedragen kan worden.

 

Dus eh...bedankt en proost!